Definiţia de bază a psihopatului este o persoană care nu poate empatiza cu cei din jur, dar acest studiu Mai a avut în vedere nuanţarea acestei perspective. Fanii serialului Dexter sunt familiarizaţi cu bătălia internă a personajului principal care se luptă cu această condiţie, informează Big Think.
Studiul de faţă este oarecum similar şi are în vedere regretul, un element asociat cu empatia. Grupul de cercetători de la Yale şi Harvard susţine că există două tipuri de regret: cel retrospectiv, în care persoanele regretă o întâmplare sau acţiune şi cel prospectiv, în care oamenii pot prezice că o anumită acţiune îi va face să regrete. Cercetătorii susţin că psihopaţilor le lipseşte numai al doilea tip de regret. Astfel, psihopaţii sunt incapabili să previzualizele consecinţele acţiunilor, iar această inabilitate îi poate duce la alegeri greşite.
Cercetătorii au condus acest studiu folosind participanţi dintr-o închisoare, unde o parte din aceştia sunt consideraţi psihopaţi. S-a observat, în jocul creat de cercetători, că psihopaţii au strategii mai riscante, având dificultate în a evalua consecinţele acestor mişcări.
Astfel de studii sunt extrem de utile, întrucât o nuanţare şi o ilustrare mai complexă a condiţiei duce la metode mai bune de prezicere şi recunoaştere a cazurilor în care persoanele manifestă aceste tendinţe.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ucigaşii psihopaţi pot fi identificaţi după modul în care vorbesc
Eşti o persoană malefică? În cazul în care nu ai aflat încă, poţi parcurge următorul test